De vrijheidsparadox

Tijdens mijn coach en trainingssessies komt met regelmaat de wens naar voren, bij voornamelijk mannen naar het ervaren van meer vrijheid. Ze hebben jaren gezocht naar vrijheid door hun macht te vergroten, een hoger inkomen, meer status en meer onafhankelijkheid met een teleurstellend resultaat. Vrijheid blijkt iets anders te zijn dan wat algemeen wordt gedacht. In onze maatschappij wordt vrijblijvendheid en van niemand iets hoeven aantrekken gezien als vrijheid.

Je bent pas vrij als je niet vrij bent

Zoals alles in het leven is ook vrijheid een paradox. Je voelt je pas vrij als je niet vrij bent. Van gevangenen is bekend, dat als ze meer dan 15 jaar in de gevangenis zitten ze zich meer thuis voelen in de gevangenis dan in de vrije buitenwereld. Vele gevangen plegen na vrijlating een delict om weer snel terug in de gevangenis te komen. Voor ons als “vrije” burgers is dat een raar idee.

Vrijblijvendheid is geen vrijheid

Toch zitten vele “vrije” mensen in een zelfde soort gevangenschap zoals hun vaste baan, huis met een hypotheek, relaties die niet meer werken, etc. Diep in hun hart willen ze veranderen maar vinden het dood eng om hun “veilige” gevangenis te verlaten. De paar mensen die wel die stap durven zetten komen tot hun teleurstelling achter, dat het gevoel van vrijheid die ze dachten te gaan ervaren er niet komt. Vrijheid levert blijkbaar geen gevoel van vrijheid op.

Onzekerheid

Deze paradox van vrijheid zorgt voor veel onzekerheid. Hoe kun je nu een gevoel van vrijheid ervaren als de acties, die je hebt ondernomen om meer vrijheid te gaan ervaren niet tot het gewenste resultaat hebben geleid? Welke stappen dien je te nemen die wel tot een gevoel van vrijheid leiden?

Persoonlijk missie

Het antwoord zit in het vinden van je persoonlijke missie en daar naar leven. Je persoonlijke missie leven geeft je maximale zingeving en dat zorgt ervoor dat je je vrij voelt. Je persoonlijk missie laat keuzes en je behoefte naar vrijheid verdwijnen wat zorgt voor innerlijke rust en een gevoel van vrijheid. Wil je je vrij voelen ontdek dan eerst wat je persoonlijke missie is en neem het heft van je leven in eigen handen in lijn met je persoonlijk misse. Het zal je leven, relaties en werk positief beïnvloeden.

Ontdek je missie training

In de afgelopen 3 jaar heb ik rond de 300 mensen mogen trainen in het ontdekken van hun persoonlijke missie met als resultaat dat ze zich bevrijd voelen. Wil je meer weten over dit onderwerp neem dan vrijblijvend contact op door een mail naar info@sybrenvanderschaar.nl te sturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s