De Labbekakken van De Boer

Een recente uitspraak van De Boer, voorzitter van werkgevers dat “Heel veel mensen met een uitkering labbekakken zijn” zorgde voor de nodige commotie. Volgens de Boer zijn uitkeringsgerechten profiteurs die eindelijk eens een schop onder hun kont moeten krijgen. En hij wil die schop wel geven. Om ze aan het werk te krijgen wil De Boer dat de bijstandsuitkering omlaag gaat, zegt hij woensdag in de Volkskrant. De vraag is of hij zijn achterban, de werkgevers hiermee een dienst levert.

Mismatch werkzaamheden op talenten

Zijn uitspraak gaat voorbij aan het feit dat ieder mens intrinsiek gemotiveerd is om betekenis te geven aan zijn leven. Velen uitkeringsgerechten zouden graag hun talenten in willen zetten voor een betere wereld. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 80% van de werkzaamheden niet aansluiten op de talenten van de medewerkers. Mijn ervaring is dat veel mensen gefrustreerd zijn omdat ze hun talenten niet in kunnen zetten in hun werk. Ze voelen zich niet gezien en begrepen.

Slaven

Of De Boer met zijn uitspraak ook daadwerkelijk zijn achterban dient is twijfelachtig. Bedrijven zitten niet te wachten op slaven maar op intrinsiek gemotiveerde medewerkers die hun volledig potentieel inzetten om de missie van bedrijven met succes te kunnen uitvoeren.

Conclusie

Als De Boer werkelijk zijn achterban wil ondersteunen dan kan hij beter in gesprek gaan met zijn achterban hoe het potentieel aan talent van werknemers en uitkeringsgerechtigden beter benut kan worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan uitkeringsgerechtigden schofferen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s