Coachen is deprogrammeren

De vraag naar coaching stijgt. Dit komt doordat steeds meer mensen vastlopen in hun werk en privéleven door de snel veranderende wereld. Velen zijn opgevoed en opgeleid met reeds verouderde programma’s. Programma’s die zeggen wat iemand moet doen, geloven en hoe te gedragen. Deze programma’s zijn geschreven en onderwezen in een tijd dat het leven eenvoudig en voorspelbaar was. Een tijd waarin het leven van wieg tot aan de dood was uitgestippeld en men niet hoefde na te denken over zijn eigen toekomst, zingeving en talenten.

Dos

Je kunt de huidige mens vergelijken met een computer die nog op dos draait terwijl de omgeving om ios of windows vraagt. Dos handelt seriële instructies af terwijl de nieuwe software parallelle instructies afhandelt. Met parallelle instructies bedoel ik niet multitasking maar meerdere facetten inzetten in het werk en privé zoals waar krijg je zin van, wat zijn je talenten, normen en waarden. Een voorbeeld van het oude programma is het uitvoeren van opgedragen taken door een meerdere. Dit programma voldoet niet meer omdat bedrijfsprocessen steeds complexer worden. Hierdoor dient de mens zich te bekwamen in complexere samenwerkingsverbanden zoals zelf organiseren en co-creëren.

Geïnstitutionaliseerd

De westerse samenleving is de in afgelopen decennia sterk geïnstitutionaliseerd. Dit is gedaan om resultaten in de toekomst te garanderen wat past bij een van tevoren uitgestippeld leven. Zowel het bedrijfsleven als de burgermaatschappij plukten daar de vruchten van. Net zoals in het natuur is alles onderhevig aan veranderingen. Deze veranderingen zorgen voor de nodige spanningen vanwege de afnemende invloed van instituties, terugtrekkende zorg en toenemende invloed van burgers. Om deze nieuwe dynamiek te kunnen volgen dienen werkwijzen en gedrag te worden aangepast. Dat aanpassen gaat niet vanzelf. Net zoals een gevangene, die 30 jaar in een gevangenis heeft gezeten angst heeft voor zijn vrijheid hebben veel mensen angst voor meer vrijheid.

Deprogrammeren

Veel mensen voelen dat het tijd is voor verandering maar weten nog niet goed hoe ze de volgende stap moeten zetten. Dit komt omdat er geen blauwdruk is hoe dat “nieuwe” leven er uit zal zien. Dit vraagt om een verandering van mindset. Om die mindset te verkrijgen dienen verouderde overtuigingen te worden herzien en aangepast aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Dit kan worden vergeleken met oude programma,s verwijderen en nieuwe installeren. Daarbij kan een coach goed van dienst zijn vanwege zijn specialisatie in het bewust maken van verouderde overtuigingen, wat lijkt op deprogrammeren en het bieden van ondersteuning in het ontwikkelen van nieuwe productieve overtuigingen. Ieder mens is uniek en zal zijn eigen set van overtuigingen dienen te herzien en aanpassen zodat ze aansluiten op zijn zingeving, talenten en omgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s