Bureaucratische organisaties zijn niet wijs

Bureaucratische organisaties hebben het denken en doen gescheiden

Steeds vaker zien we excessen van bureaucratische organisaties waar de wijsheid en menselijkheid ver te zoeken is. Zo was Parool-columniste Roos Schlikker afgelopen maandagavond te gast bij Pauw, om te praten over de manier waarop haar vader door Justitie werd behandeld na de dood van haar moeder.

Ze schreef er een veelbesproken column in Het Parool over de perikelen rond de dood van haar moeder, die afgelopen zomer overleed. Nadat de moeder van Schlikker van de trap was gevallen en in het ziekenhuis terechtkwam, werd haar vader opgepakt onder verdenking van poging tot doodslag. Haar ervaring blijkt niet uniek te zijn.

Bureaucratische organisaties zijn rationeel, kil en efficiënt

Bureaucratische organisaties blonken nooit uit in menselijkheid en wijsheid. Regels en kille cijfers regeren. Ze zijn rationeel, kil en efficiënt. Door verregaande digitalisering verdwijnt het laatste restje menselijkheid en wijsheid. Niet alleen zijn deze organisaties ziekmakend voor hun omgeving maar ook voor de mensen die erin werken. Het ziekteverzuim binnen bureaucratische organisaties vertoond uitschieters van 15%. Dit zijn duidelijke tekenen dat dit soort organisaties niet meer van deze tijd zijn.

Het denken en doen is gescheiden

Een van de belangrijkste kenmerken van bureaucratische organisaties is, dat ze het denken en het doen hebben gescheiden. Hierdoor is er een omgeving ontstaan waar de kille academische intelligentie zich thuis voelt. Het brein van de organisatie zijn de managers en de medewerkers de uitvoerenden. De scheiding tussen denken en doen heeft de wijsheid doen verdwijnen.

Wijsheid ontstaat in het grensgebied tussen denken en doen.

Wijsheid is het resultaat van langdurig werk en leerervaringen in een bepaalde context. Daar horen fouten maken bij, experimenteren, evalueren, keuzes maken, handelen en verantwoordelijkheid nemen. Dit zijn elementen die in bureaucratische organisaties worden vermeden. Vandaar dat bureaucratische organisaties er niet wijzer op worden.

Zij zullen voorbij worden gestreefd door platte zichzelf organiserende organisaties die wel steeds wijzer worden.

Vrouwen voelen zich niet thuis in bureaucratieën

Wijsheid is een andere vorm van intelligentie en kan omgaan met verschillen. Wijsheid is ook invoelend, flexibel, verbindt en kan omgaan met gelijkwaardigheid. Deze eigenschappen passen niet in een bureaucratie en worden geweerd. Dit zijn ook meer de vrouwelijke eigenschappen. Het is dan ook niet vreemd dat er minder vrouwen aan de top zitten van bureaucratische organisaties ondanks alle politieke inspanningen.

Vrouwen voelen zich meer thuis in platte zichzelf organiserende organisaties

Platte zichzelf organiserende organisaties hebben de scheiding tussen doen en denken opgeheven. Fouten maken, experimenteren, evalueren, keuzes maken, handelen en verantwoordelijkheid nemen zijn normaal binnen deze organisaties. Vrouwen voelen zich thuis in deze organisaties waar ze hun gevoel met het denken mogen verbinden. Hierdoor worden deze organisaties met de jaren wijzer.

De missie centraal

Om zelforganisatie mogelijk te maken is het belangrijk dat de missie centraal staat. Dus niet de klant, medewerkers of aandeelhouders. Iedereen, zelfs klanten zijn onderdeel van het organisatiebrein. De groeiende wijsheid van deze organisaties zal bureaucratische organisaties zonder wijsheid laten verdwijnen. Doordat vrouwen zich meer thuis voelen in deze nieuwe organisatievorm zal de man/vrouw balans herstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s