“Blijf op de bus”, dan wordt je vanzelf bijzonder!

“Als je lang genoeg gewoon doet wordt je vanzelf bijzonder” is de slagzin van klaverblad verzekeringen. Klaverblad verzekeringen geeft daarmee de essentie van excellent presteren weer. Zij lopen niet met alle modegrillen mee maar blijven gewoon dichtbij zichzelf en doen waar ze goed in zijn. Dat is de essentie van goed presteren; herhalen en herzien. Meesterschap bereik je door langdurig dezelfde handelingen te verrichten en die handelingen telkens te herzien om ze te verfijnen. Dan wordt je op den duur vanzelf bijzonder.

Blijf op de bus

In 2004 hield Arno Rafael Minkkinen een toespraak voor studenten waar hij op eenvoudige wijze uitlegt het verschil tussen succes en mislukken. Hij deed dat aan de hand van de “Helsinki Bus Station Theorie”. Hij vergelijkt het leven met buslijnen. We stappen allemaal op hetzelfde busstation in en velen denken na een aantal haltes dat ze in de verkeerde bus zitten omdat ze het gevoel hebben niet onderscheidend te zijn. Ze gaan weer terug naar het busstation en nemen een andere lijn voor een nieuwe kans. Een groot gedeelte doet dit met regelmaat en komt niet verder dan een paar haltes en komen niet op hun eindbestemming aan. Dit lijkt op wat veel mensen doen in hun leven. Ze blijven zoeken naar waar ze zich in kunnen onderscheiden en bereiken dat punt nooit. Dat levert veel frustraties op.

Onderscheiden

Net als in elke grote stad rijden veel bussen in Helsinki het eerste deel van hun route langs dezelfde haltes. Pas na een aantal haltes gaan de routes zich scheiden en gaat elke bus verder naar zijn eigen unieke bestemming. Hoe langer iemand in de spreekwoordelijke bus blijft hoe onderscheidender iemand vanzelf wordt. Dit is beste manier naar meesterschap en zelfverwerkelijking. Doen waar je goed in bent en dat heel je leven blijven lang. Dat wordt je vanzelf bijzonder.

Lionel Messi

Stel dat Lionel Messi elk jaar een andere sport had gekozen. Had zij dan zo goed geweest als nu? Of stel dat hij elke wedstrijd op een andere plek werd neergezet? Zou hij dan zo’n goede aanvaller zijn als nu? Of is Lionel Messi zo goed geworden omdat hij elke dag hetzelfde doet en elke handelimg herziet om zich te kunnen verbeteren?

Permanent reorganiseren

Veel hedendaagse organisaties reorganiseren zich te pas en te onpas. Hun medewerkers moeten telkens weer nieuwe vaardigheden aanleren. Ze komen niet op een punt van goed presteren want dan kondigt er de volgende reorganisatie zich aan. Vaak gaan de prestaties juist achteruit en raken de medewerkers gedemotiveerd. Deze medewerkers belanden, voor dat ze goed op weg zijn weer op het busstation op weg naar een nieuwe bestemming die ze waarschijnlijk niet zullen afmaken.

Niet afmaken van de reis

Hoe zou jij je voelen als je na een paar haltes weer uit de bus stap, terug naar het busstation voor de volgende busreis die waarschijnlijk na een paar haltes weer wordt afgebroken?

Consistentie is de weg naar meesterschap

Willen organisaties mensen laten presteren dan dienen ze de medewerkers werkzaamheden te laten doen die dicht bij de passies en talenten liggen. Laat ze het vooral zolang mogelijk zaken doen waar ze goed in zijn en verander niet telkens van koers. Organiseer het werk zodanig dat medewerkers in verschillende samenstellingen vergelijkbare handelingen kunnen verrichten zodat ze hun vaardigheden constant kunnen herzien en aanscherpen. Laat bijv. een verkoper zijn eigen manier van verkopen ontdekken en verfijnen, dan wordt die verkoper vanzelf goed in de loop van de jaren. Ga deze verkoper niet lastigvallen met het telkens weer aanleren van nieuwe trucjes die beter zouden zijn want dat leidt tot matig presteren. Net zoals met verzekeringen wordt iemand vanzelf bijzonder als hij/zij dingen blijft doen waar hij/zij goed in is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s