Angst is groei

Er wordt veel over angst geschreven en krijgt veel aandacht. De wereld lijkt in de greep van de angst te zijn. Zo is er angst voor terrorisme, klimaatveranderingen, ziekten, het verliezen van een baan, etc. Binnen veel organisaties heerst er een collectieve angst die angstcultuur wordt genoemd. Organisaties als de Hema, belastingdienst, ziekenhuizen en zorginstellingen komen met regelmaat in het nieuws vanwege hun angstcultuur.

Verandertrajecten falen

Het lukt veel leiders steeds minder goed om een angstcultuur te temmen. Verandertrajecten om angstculturen op te heffen falen dan ook jammerlijk. Blijkbaar wordt het mechanisme “angst” nog niet goed begrepen en wordt vaak gezien als iets negatiefs. Maar is angst ook zo negatief als vaak wordt gedacht?

Snelle bewustzijnsontwikkeling

Er lijkt een sterke relatie te zijn tussen angst en groei. Van opgroeiende kinderen is bekend dat ze meer angst ervaren als hun bewustzijn toeneemt. Een boek als “Oei, ik groei!” is hiermee beroemd geworden. Ook pubers hebben vaak meer last van angsten als hun bewustzijn een sprong maakt. Volwassenen met een snelle bewustzijnsontwikkeling kennen meer perioden van angsten dan mensen met een gemiddelde bewustzijnsontwikkeling.

Transitie

Nu er wereldwijd een sterke bewustzijnsontwikkeling plaatsvindt is het ook niet vreemd dat er meer angst onder de mensen heerst. Wat vroeger normaal werd gevonden wordt nu niet meer geaccepteerd. Mensen willen dat er beter met de natuur wordt omgegaan, dat voedsel veilig is i.p.v. vol met additieven, dat werk zinvol is en persoonlijke ontwikkeling een vaste plaats in hun leven krijgt.

Omarm de angst

De uitdaging van deze tijd is om de angst te omarmen i.p.v. te bestrijden. Angst is een signaal van groei. Geef de angst de ruimte door mensen zinvol werk te laten doen waarin ze zich kunnen ontplooien, zorg beter voor de natuur, onderzoek de oorzaak van ziekten i.p.v. symptoombestrijding. Liefde komt tenslotte voort uit transformatie van angst. Nelson Mandela zei tijdens zijn inauguratie dat onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Laten we die macht dan ook gaan gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s