45+ niet te oud maar te krachtig

In hedendaagse machineorganisaties wordt verteld dat je rond je veertigste oud bent en boven de 50 afgeschreven. Ouderen worden klein gemaakt of maken zichzelf klein. Dit leidt tot aftakeling in psychisch en lichamelijk opzicht. Juist op een leeftijd waarop een mens gerijpt is voor hoogwaardige arbeidsrelaties en inzicht heeft op cultuur relateerde zaken wordt hij uitgerangeerd en afgedankt. Niet omdat ze te oud of te traag zijn maar omdat ze te krachtig worden.

Leidinggevenden hebben moeite om krachtige mensen aan te sturen

Organisaties hebben moeite om krachtige mensen van boven de 40 aan te sturen. Deze groep laat zich niet meer alle kanten opsturen of uitbuiten. Ze zijn krachtig genoeg om nee te zeggen als de leiding niet duidelijk kan maken van het nut van hun opdrachten is. Krachtige mensen aansturen vergt goed ontwikkelde zelfbewuste leidinggevenden. Leidinggevenden die durven en kunnen sturen op vertrouwen i.p.v. op controle. Het ontbreekt organisaties aan krachtige leidinggevenden. Ze weten niet wat krachtige leidinggevenden zijn. Ze verwarren kracht en zachtmoedig met sentimenteel en overschreeuwen.

No alt text provided for this image

Kneedbare jongeren zijn gewild

Organisaties hebben liever kneedbare jongere medewerkers die doen wat er gezegd wordt. De groep jongere medewerkers is nog onvoldoende weerbaar om op constructieve nee te zeggen. Daarbij komt nog dat ze jonge kwetsbare opgroeiende kinderen hebben wat niet uitnodigt om de grenzen op te zoeken. Het geloof in de belofte dat carrière gelukkiger maakt is nog wijdverspreid.

75% van de jongeren overweegt psychische bijstand

De groep jongere medewerkers tussen de 18 en 34 jaar heeft het zwaar. 75% van deze groep denkt erover om naar een psycholoog te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van Metro onder bijna 2000 jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Tijdens een van mijn workshops vertelden deelnemers, van deze leeftijdsgroep dat ze wekelijks een nacht doorwerkten om de opgelopen achterstand in te lopen. Dat hun relaties zwaar onder druk komen te staan is niet zo vreemd.

Dempende werking verdwijnt door ouderen weg te saneren

Nu op grote schaal ouderen weg worden gereorganiseerd verdwijnt hiermee ook hun dempende en rustgevende werking op hun omgeving. Dit komt de psychologische veiligheid en ontwikkeling van jongere medewerkers niet ten goede. De ontwikkeling kan zelfs geheel stagneren. Rust, veiligheid en mededogen van oudere medewerkers laat ze opbloeien. Dit versneld hun ontwikkeling. De vertragende wijsheid van oudere medewerkers geeft jongere medewerker een gevoel van veiligheid en de tijd om te rijpen.

Krachtige leiders blijven op constructieve wijze in verbinding communiceren

Het wordt tijd dat de kracht van ouderen wordt geherwaardeerd. Ze hebben kennis over cultuur aspecten, zelfinzicht en menselijk gedrag. Ze zorgen voor rust en psychologische veilig voor jongeren. Ontwikkel leidinggevende tot krachtige leiders zodat ze ook ouderen goed kunnen aansturen. Krachtige leiders blijven op constructieve wijze in verbinding communiceren, ook als de gesprekken moeizaam en zwaar verlopen. Met hun kracht inspireren ze ouderen en verbinden ze met de jongeren. De jongeren zorgen voor de broodnodige vernieuwing. Dit gecombineerd levert organisaties veel op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s