Alleen het Ego is eenzaam

Eenzaamheid wordt in onze Westerse wereld gezien als een groot probleem. Steeds meer mensen ervaren een gevoel van eenzaamheid. De media bericht regelmatig over eenzame ouderen, eenzame kinderen en eenzame alleenstaande volwassenen. Eenzaamheid wordt als een epidemie gezien.

Aan de ander kant, zien we een groeiende groep mensen die het leven herontdekt als ze hun eenzaamheid hebben overwonnen. Ze voelen zich dieper verbonden met het leven dan voor hun eenzame periode.

Druk Druk Druk is een uiting van eenzaamheid.

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam wat ervaren wordt als een leeg gevoel. Een gevoel van zinloosheid en het ontbreken van verbinding met anderen. Om dat gevoel niet te hoeven voelen zoekt men naar afleiding.

Bekende afleiding zijn:

  • Een “druk druk druk” levensstijl
  • Het aangaan van afhankelijkheidsrelaties
  • Eet, rook, drank, gok, sport, sex, social media, etc. verslavingen

Het zijn manieren om de leegte te ontlopen. Het alsmaar zoeken naar afleiding kost veel energie. Uiteindelijk belandt men in een crisis zoals een burn-out, scheiding, ontslag, etc.

Waarom voelt de een zich eenzaam en de andere niet?

Waarom zijn er mensen, die alleen leven en geen eenzaamheid ervaren en mensen met veel relaties, die wel eenzaamheid ervaren? Eenzaamheid kun je blijkbaar niet door activiteiten buiten jezelf opheffen. Eerder bewerkstelligt dit het tegenovergestelde. Hoe meer de eenzaamheid wordt ontvlucht, hoe sterker het gevoel van eenzaamheid wordt. Waardoor ontstaat eenzaamheid eigenlijk? Hoe ga je eenzaamheid effectief te lijf?

We worden levensacteurs met een masker.

Als we geboren worden ervaren we een verbinding met het leven en onze omgeving. We ervaren een gevoel van eenheid. Zodra we ouder en bewuster worden van ons zelf, begint het individualisering en afscheidingsproces. We creëren een kunstmatige identiteit die bestaat uit gedachten over hoe we willen dat anderen over ons denken. We worden levensacteurs met een masker.

Kunstmatige identiteit; het Ego

Deze kunstmatige identiteit noemen we het Ego. We denken, dat we met ons zelf bedachte kunstmatige identiteit die we ego noemen, de overlevingskans vergroten. Gedachten van; ik moet beter, slimmer, knapper en succesvoller zijn dan anderen is een veel voorkomende overlevingsstrategie van het ego om te overleven. Nadeel hiervan is dat het ego zich onttrekt van zijn verantwoordelijkheid om voor zijn omgeving en anderen te zorgen. Uiteindelijk schaadt het ego op de lange termijn zelfs zijn kans op overleven. De huidige staat van de wereld is daar een voorbeeld van.

Wat is leegte?

Het ego creëert een gevoel van leegte die ons eenzaam doet voelen. De leegte ontstaat in de ruimte tussen, wie we denken te moeten zijn en wie we werkelijk zijn. Leegte is de brug tussen het ego en onze diepste kern. Alleen het ego is eenzaamheid. Niet onze kern. Want die is onveranderlijk en verbonden met het leven. Het wordt herkent als het onveranderlijk deel in onszelf. Het deel in ons dat eenzaamheid observeert is het onveranderlijke deel in ons. Eenzaamheid is een illusie van het ego.

Van Ego naar InnerGo

De weg naar verbinding met ons zelf gaat door de ruimte heen die we als leegte ervaren. Niet de leegte ontvluchten maar juist opzoeken is de remedie. In beginsel voelt dat onwennig, vreemd en angstig aan. Loop niet voor de leegte weg maar duik erin. Dan zul je na een tijdje nieuwe gevoelens waarnemen die de leegte stap voor stap opvullen. Als de leegte opgevuld is met je ware potentieel van wie je werkelijkheid bent, zorgt dat voor een gevoel van herboren en verbonden met het leven. Je krijgt er innerlijke rust, creativiteit en levenskracht voor terug. De weg van Ego naar InnerGo is niet gemakkelijk, want het ego geeft zich niet zomaar gewonnen maar het is wel de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s