Vertrouwen is een keus

Het vertrouwen in huidige leiders, instituties, media, politiek, wetenschap is al jaren aan het afnemen. Ook het vertrouwen onderling is aan erosie onderhevig. Veel mensen zien het gemis aan vertrouwen als een groot probleem. Wat zorgt ervoor dat er in deze tijd het vertrouwen zo laag is terwijl de welvaart nog nooit zo hoog is geweest?

Vertrouwen en welvaart

Er zijn tijden geweest dat met minder welvaart er meer vertrouwen was. Het bekende “touwtje uit de brievenbus” uitspraak van Jan Terlouw deed velen terug verlangen naar die goede oude tijd. Of het vertrouwen in elkaar werkelijk zo groot was als men doet geloven is nog maar de vraag. Waar was dat vertrouwen in die tijd op gebaseerd? Wat is er veranderd waardoor het vertrouwen verminderd?

Toename diversiteit en vertrouwen

Het verminderende vertrouwen in zichzelf en elkaar lijkt samen te gaan met een toename aan diversiteit, veranderingen en complexiteit van de samenleving. Het vertrouwen is groter als het leven voorspelbaar verloopt met weinig verrassingen. Het vertrouwen daalt als er veel veranderingen plaats vinden en de onvoorspelbaarheid toeneemt. Nog nooit vonden er zoveel snelle veranderingen plaats als de laatste paar jaren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vertrouwen gebaseerd op voorspelbaarheid uit de gratie raakt.

Leren vertrouwen in jezelf

De oplossing is niet om de steeds sneller veranderende wereld in te tomen en weer voorspelbaar te maken, zoals veel instituties, leiders, wetenschappers en politici proberen te doen maar op een andere manier leren vertrouwen. Dat kun je doen door te beginnen met het besluit te nemen dat je elk obstakel, dat je tegenkomt in je leven kunt overwinnen. Net zoals je besloot om te leren lopen, autorijden, relaties aan te gaan of een baan zoeken kun je ook besluiten om op een andere manier te leren vertrouwen op het leven.

Vertrouwen is een besluit

Daarvoor dien je te beginnen met het los laten van hoe het leven eruit zou moeten zien en vervolgens leren op jezelf te vertrouwen door het overwinnen van de obstakels die op je pad komen. Zodra je de stap hebt genomen om op jezelf te leren vertrouwen zul je merken dat er kansen en mensen op je pad komen die je ondersteunen in dat wat jij graag wilt creëren in je leven. Om te kunnen vertrouwen is niet meer nodig dan een besluit om op jezelf te gaan leren vertrouwen. Zo eenvoudig is het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s