Populisme creëert populisme

 

Populisme

De gevestigde orde staat onder druk door opkomende nieuwe politieke bewegingen die de spreekbuis van de onderbuikgevoelens van het volk zijn. Deze opkomende partijen worden door de gevestigde orde als populistisch bestempeld om ze te kleineren. In Nederland is de PVV een bekende partij die als populistisch wordt gekenmerkt. Frankrijk heeft zijn Front National geleid door Marine Le Pen en Zwitserland zijn Zwitserse Volkspartij die vanuit de marge is uitgegroeid tot de grootste partij van het land die als populistisch wordt bestempeld. In America wordt Donald Trump als een populist gezien.

Angst
Wat is nu precies populisme, hoe ontstaat het en waarom is de gevestigde orde daar zo nerveus voor? Populistische partijen vertolken de onderbuikgevoelens van het volk en dragen simpele oplossingen aan om die onderbuikgevoelens te beantwoorden. Door die vertolking krijgen burgers het gevoel dat ze begrepen worden en hun problemen opgelost. De gevestigde orde negeren die onderbuikgevoelens van het volk en komt ook niet met oplossingen. Angst, de krachtigste emotie van mensen, krijgt van populistische partijen dan ook ruime aandacht. Dit geeft populisme ruim baan.

Dramadriehoek
Zodra een burger zich slachtoffer voelt, een populistische partij zich als redder manifesteert, de gevestigde orde de burgers en de populistische partij gaat aanklagen zijn alle betrokkenen in de dramadriehoek verzeilt geraakt. Betrokkenen in de dramadriehoek blijven achter elkaar aan rennen zonder dat het iets oplevert behalve frustratie en onbegrip. De rol van redder, slachtoffer en aanklager kan door dezelfde persoon of partij in wisselende volgorde worden gehanteerd. De dramadriehoek geeft precies weer hoe het populisme ontstaat en in stand blijft.

Populisme creëert populisme
Een populistische partij werpt zich op als redder voor burgers die zich slachtoffer voelen van de gevestigde order. De gevestigde, die zich in het verleden als redder heeft geprofileerd en die rol niet heeft kunnen waarmaken wordt nu aangeklaagd. Elke populistische partij zal uiteindelijk in de beklaagdenbank terecht komen omdat ze de redders rol aannemen. Dit legt een voedingsbodem voor een toekomstige populistische partij die hun overruled. Dit blijft zich herhalen zolang het mechanisme van de dramadriehoek blijft gehandhaafd.

winnaarsdriehoek winnaarsdriehoek

Dienend leiderschap
Om uit de dramadriehoek te komen dienen de rollen van; slachtoffer, aanklager en redder te worden overstegen. De rol van redder dient te worden verandert in dienend leiderschap, de rol van slachtoffer en aanklager in persoonlijk leiderschap. Zodra een persoon uit de dramadriehoek stap, stop het drama en is het leed geleden. De burger, de gevestigde orde of populistische partijen kunnen onafhankelijk van elkaar uit de dramadriehoek stappen en op die wijze een begin maken om de huidige problemen duurzaam op te lossen.

Affectie sterker dan populisme
De huidige politiek stoelt op populariteit en niet op affectie. Populariteit ligt aan de basis van populisme en dient vervangen te worden door affectie. Mensen hebben meer baad bij affectie dan populisme. Affectie creëert ruimte en begrip voor impopulaire maatregelen van beide kanten om problemen duurzaam op te lossen. Affectie is een onderdeel van dienend leiderschap en persoonlijk leiderschap en dat is wat de maatschappij nu nodig heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s