Evolutionair leiderschap

Afgelopen week las ik het boek evolutionair leiderschap. Een boek dat in mijn ogen de juiste snaar weet te raken wat de essentie van leiderschap is, namelijk het evolutie proces van een organisatie doorgronden en begeleiden. Een organisatie is altijd in beweging en staat niet stil. Of het groeit of het implodeert. Veel organisaties verkeren nu in een kritische fase van groei of imploderen.

Managers organiseren en leiders evolueren
Managers organiseren en leiders evolueren. Dat is volgens mij het verschil van de 2 leidinggevende dimensies. Wat is nu precies evolueren? Hoe herken je het en hoe geef je er vorm aan. Evolutie is een subtiel proces. Een prikkel voor verandering ontwikkelt zich op eigen kracht. Het begint met mensen in een organisatie die zich steeds minder kunnen vinden in de dagelijkse gang van zaken. Er ontstaat een spanning die langzaam oploopt doordat de buitenwereld veranderd. Mensen binnen organisaties hebben de natuurlijke behoefte om mee te groeien met die verandering. Wordt dat niet gesignaleerd of tegen gewerkt dan ontstaat er een steeds grotere spanning.

Groeisignalen vaak verkeerd begrepen
Vaak wordt deze spanning verkeerd begrepen en worden mensen die deze signalen afgeven als negatievelingen bestempeld. Een leider die oog heeft voor deze signalen gaat er juist iets mee doen. Deze leider organiseert een intervisie groep van mensen, die aangeven zich op een andere wijze te willen organiseren. Het is belangrijk om ervoor te waken dat de mensen in de intervisie groep zich gaan afzetten tegen het oude systeem dat nog steeds voor goede resultaten zorgt. Zij zijn namelijk ook een onderdeel van het oude systeem. Het afzetten tegen het oude vertraagt de ontwikkeling of doet het zelfs stil vallen.

Onder de radar
De intervisie groep houdt zich onder de radar bezig met het uitwerken en testen van het nieuwe systeem. Het is belangrijk dat het in het begin onder de radar blijft voor een interne integratie. Die interne integratie kun je zien als boomwortels die steeds dieper in grond groeien. Dit is nodig om de groeiende kruin te kunnen blijven dragen. Zou het nieuwe systeem te snel aan de buitenwereld worden getoond dan sterft het een zachte dood omdat de kruin van de boom groter is dan de wortels.

Implementatie
Zodra het nieuwe systeem voldoende is uitgekristalliseerd kan de overstap worden gemaakt van een interne naar een externe integratie. Het nieuwe systeem wordt stap voor stap geïmplementeerd op afdelingen die daar klaar voor zijn. Het oude systeem wordt eerst door het nieuwe systeem overvleugeld. Onderdelen van het oude systeem die waarde toevoegen worden behouden en de rest wordt afgedankt. Alles in de natuur streeft naar een hoger ontwikkelingsniveau, zo ook organisaties. Het mooie hieraan is dat een leider weinig hoeft te sturen omdat het zelf organiserend vermogen van organisaties veel voor zijn rekening neemt mits het de ruimte krijgt.

Bedreigingen evolutie proces
Binnen veel hedendaagse organisaties krijgt het evolutieproces geen voet aan de grond. Dit komt omdat evolutie gezien wordt als een bedreiging van de status quo. Dat is het ook als het geen aandacht krijgt. De vier grootste bedreigingen van evolutie zijn:

  • Ego en onderlinge strijd die de aandacht en energie van de deelnemers opslokken
  • De gesprekken van de deelnemers samenhang missen en niet gericht zijn op stimuleren en groei
  • Het kennis niveau van evoluties binnen organisaties zwak of slecht geïntegreerd zijn
  • De kracht van nieuwe technologieën niet worden aangewend om de beperkingen van culturele, geografische, hiërarchische en andere barrières te compenseren

Deze vier aandachtsgebieden verdienen alle aandacht om ervoor te zorgen dat organisaties zich blijven ontwikkelen.

Collectieve intelligentie
Het gezamenlijke kennis en intelligentie niveau van de afzonderlijke delen van een organisatie kun je zien als een collectieve intelligentie. Organisaties die in staat zijn om het collectieve intelligentie niveau permanent te doen stijgen hebben de grootste kans van overleven. Evolutionair leiderschap is daar een onontbeerlijk onderdeel ervan. Evolutionair leiderschap is niet een nieuwe vorm van leiderschap maar een onderdeel van het totale leiderschapsspectrum.

Bron: Evolutionair leiderschap, Peter Merry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s