Afscheid nemen is een kunst!

Gedurende ons leven ontmoeten we nieuwe mensen waar we relaties mee aangaan. Dat kunnen partnerrelaties zijn, samenwerkrelaties, zakelijke relaties, etc. Zo als alles in het leven hebben relaties een groei, bloei en sterf fase. Vaak wordt verzuimd om op tijd te werken aan de sterf fase van de relatie zodra de chemie is uitgewerkt met alle schadelijke gevolgen van dien. Op tijd afscheid van iemand nemen op de juiste wijze is een kunst.

Vechtscheiding
Ondanks de steeds korter wordende samenwerkingsperiode wordt in de praktijk nog weinig aandacht besteed aan het goed beëindigen van een samenwerkingsrelatie. Vaak krijgen medewerkers, die niet goed meer passen in de organisatie plots te horen dat hij/zij ontslagen wordt zonder vooraf duidelijke signalen gekregen te hebben. Dit leidt regelmatig tot een vechtscheiding en is zowel voor de werkgever als werknemer schadelijk.

Overvallen
In de praktijk ziet een deel van de werknemers wel op tijd een ontslag aan komen en bereidt zich voor op een volgende stap. Het deel dat het niet ziet aankomen veroorzaakt de meeste problemen. Ze voelen zich vaak overvallen en gaan de strijd aan of worden passief. Beide gedragingen zijn niet constructief.

Proces werkzame periode
Beter is het om zowel aan de instroom kant, samenwerkingsperiode en uitstroom kant het proces zo in te richten dat werknemers voorbereid worden op ontslag zodra ze niet meer passen binnen de organisatie. Het lijkt verspilde geld en moeite om aandacht te geven aan het voorbereiden op een vertrek maar dat is het niet. Ten eerste wordt een strijd voorkomen die geld en energie kost en ten tweede, als medewerkers de organisatie goed voorbereidt verlaten ze een ambassadeur worden van de organisatie. Dit heeft een gunstig effect op het aantrekken van toekomstige medewerkers.

Ambassadeurs
De medewerker van vandaag wil zich kunnen blijven ontwikkelen en past niet eeuwig in een organisatie. Organisaties die zich daar bewust van zijn en aandacht geven aan instroom, ontwikkeling en uitstroom hebben sterk de voorkeur voor hedendaagse medewerkers.

Conclusie
Neem op tijd en op professionele wijze afscheid zodra de chemie is uitgewerkt. Zo wordt voorkomen dat medewerkers verrast worden en de strijd aan gaan of passief worden. Maak ambassadeurs van vertrekkende medewerkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s