Genderintelligentie verhoogt productiviteit

De laatste jaren krijgt de man-vrouw-verhouding binnen organisaties steeds meer aandacht van de politiek. Die aandacht richt zich vooral op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en niet op gelijkwaardigheid. Tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid zit een groot verschil. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk maar wel gelijkwaardig. Het is te vergelijken met appels en peren, ze zijn niet gelijk maar leveren beiden wel gelijkwaardige voeding.

Succesvoller
Organisaties met goede man-vrouw-verhouding blijken succesvoller te zijn dan organisaties met een onbalans in hun man-vrouw-verhouding. Net als in (gezonde) relaties halen mannen en vrouwen het beste in elkaar naar boven indien ze elkaar als gelijkwaardig zien. Alleen lukt het veel bedrijven nog niet om een goede balans tussen de man-vrouw-verhouding te krijgen. Dit komt omdat ze focussen op gelijkheid en niet op gelijkwaardigheid. Als de focus van gelijkheid naar gelijkwaardigheid wordt verschoven ontstaat er vanzelf ruimte waar vrouwen en mannen zich prettig voelen om het beste uit hun man-vrouw-verhouding te halen.

Verschil in handelen
Zo handelen mannen graag direct terwijl vrouwen eerst inzicht willen verkrijgen alvorens te gaan handelen. Mannen voeren graag in hun eentje taken uit terwijl vrouwen graag in teamverband taken uitvoeren. Mannen lossen graag problemen op terwijl vrouwen meer aandacht voor relaties hebben. Als beide seksen hun verschillen meer gaan waarderen i.p.v. op competitieve wijze vergelijken en bestrijden dan gaan ze elkaar versterken. Actie wordt dan gecombineerd met inzicht, taken sluiten op elkaar aan en problemen worden in een breder perspectief duurzaam opgelost.

Genderintelligentie
In veel organisaties ontbreekt het aan genderintelligentie. Met genderintelligentie wordt bedoeld de vaardigheid om het beste uit de man-vrouw verschillen te halen. Genderintelligentie gaat verder dan de externe man-vrouw verschillen. Genderintelligentie gaat ook over de innerlijke verbinding tussen het mannelijke en vrouwelijke deel in de mens. Een man kan zich pas verbinden met een vrouw als hij zijn vrouwelijke kant heeft geïntegreerd. Dit geldt voor een vrouw andersom ook. Zo zijn er ook mannen die meer een vrouwelijke signatuur hebben en vrouwen die meer een mannelijke signatuur. Bij een juiste balans in de man-vrouw-verhouding dienen al deze aspecten mee genomen te worden. Pas dan is er sprake van balans in de man-vrouw-verhouding wat zorgt voor synergie tussen beide seksen.

Workshop
Binnenkort geef ik over dit onderwerp een workshop; ben je ook geïnteresseerd? Dan kun je contact met mij opnemen via info@sybrenvanderschaar.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s