Wat leiders kunnen leren van slijpstenen

Zachte strengheid: blijf in verbinding en hou vast aan de koers.

Mijn technische achtergrond en affiniteit met leiderschap heeft me geïnspireerd om deze column te schrijven over leiders en slijpstenen. Het slijpen van metalen lijkt veel op het leiden van mensen. Voor elk metaal heb je een speciale slijpsteen nodig en dat geldt ook voor leiderschap. Zo heeft elke medewerker een specifieke leiderschapsstijl nodig.

 

Slijpsteen
De werking van een slijpsteen berust op een juiste balans van hardheid van de slijpkorrel en elasticiteit van het bindmiddel. Door te variëren met elasticiteit van het bindmiddel en hardheid van de slijpkorrel is het mogelijk slijpstenen te produceren voor zeer veel verschillende toepassingen.

Hard en zachte materialen
Voor harde materialen dient voor een harde slijpkorrel met een zacht bindmiddel te worden gekozen om pieken tijdens het slijpen te kunnen opgevangen. Dit zorgt ervoor dat de korrel in verbinding blijft met de slijpsteen. Voor zachte materialen wordt gekozen voor een steviger bindmiddel en zachtere slijpkorrel. Zodra een slijpkorrel bot is geworden breekt er een stukje af door de toenemende druk en is de slijpkorrel weer scherp.

Harde en zachte kant
Dit geld voor leidinggevenden net zo. Ook zij hebben een harde en zachte kant waarmee ze hun medewerkers kunnen inspireren, corrigeren of wegsturen. De kunst van elk leidinggevende is om zijn harde kant te combineren met zijn zachte kant om effectief te kunnen leiden. Bij een medewerker met een sterke persoonlijkheid gebruik de leidinggevende zijn harde kant om zijn standpunt vast te houden en zijn zachte kant om in verbinding te blijven. Bij een medewerker met een gemiddelde persoonlijkheid hoeft een leidinggevende zijn harde kant minder aan te spreken en meer zijn zachte kant.

 

Zachte strengheid
In verbinding blijven met medewerkers wordt steeds belangrijker voor de continuïteit van bedrijven zonder dat er concessies wordt gedaan aan de uitgestippelde koers. Zachte strengheid is een steeds belangrijkere vaardigheid voor leidinggevenden om in verbinding te blijven met hun medewerkers zonder dat er van de uitgestippelde koers wordt afgeweken.

Balans
Veel leidinggevenden hebben moeite om hun harde kant te laten samen werken met hun zachte kant. Ze zijn of te hard of te zacht en bereiken daardoor niet hun doel. Ze missen de vaardigheid om hun harde en zachte kant te laten samenwerken. Net als een slijpsteen worden leidinggevenden pas effectief als hun harde en zachte kant goed met elkaar samenwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: