Stop met leidinggeven!

Er zijn boekenkasten vol geschreven over leidinggeven en sinds het uitbreken van de crisis krijgt het nog veel meer aandacht. Rode draad in alle boeken en discussies is dat men ervan uit gaat dat mensen leiding nodig hebben om gezamenlijk iets tot stand te kunnen brengen. Onze wereld is georganiseerd vanuit dat paradigma. Maar is die wijze van leidinggeven nu niet juist de bottleneck van de huidige crisis?

Is het niet zo dat het mensen nooit goed is aangeleerd zichzelf te leiden?  Stel dat persoonlijk leiderschap aan iedereen zou worden onderwezen en voorgedaan, zou leidinggeven in zijn huidige vorm dan nog nodig zijn?

Het huidige leidinggeven is vergelijkbaar met het geven van vis aan arme mensen i.p.v. een hengel.

Vastlopen
Binnen bedrijven en ook in de politiek zien we dat veel leidinggevenden momenteel vastlopen in de steeds sneller veranderende wereld. Medewerkers op hun beurt voelen zich steeds meer beperkt  door hun leidinggevenden. Zo bemoeien leidinggevenden zich met de taken van hun medewerkers en bemoeien medewerkers zich met hun leidinggevenden hoe hij zijn taak het beste zou kunnen uitvoeren. Is het dan niet veel beter dat iedereen zijn taken op zijn eigen manier uitvoert en zijn problemen zelf oplost, op zijn eigen wijze?

Hoger niveau
Uit diverse onderzoeken blijkt dat levende organismen permanent streven naar een hoger niveau van ontwikkeling. Zodra er een hoger ontwikkelde vorm in de buurt is van lager ontwikkelde levensvormen zal de lager ontwikkelde levensvorm naar het hogere ontwikkelingsniveau toe trekken.

Walk your talk
Dit mechanisme is naar mijn mening ook van toepassing op leiderschap. Een mens die qua bewustzijn en sociale vaardigheden voorop loopt in zijn ontwikkeling zal mensen inspireren om naar dat niveau toe te groeien. In de praktijk zou het er op neerkomen dat op leiderschapsposities een persoon dient te worden geplaatst met een hoger bewustzijnsniveau en sociale vaardigheden dan zijn medewerkers. Deze persoon geeft geen directe leiding, maar laat door zijn (voorbeeld) gedrag zien hoe je beter kunt samenwerken. Hij dient vooral als voorbeeld van effectiever gedragingen, wat zorgt voor een hogere productiviteit.

Conclusie.
Leidinggeven doe je niet, maar laat je zien door voorbeeldgedrag. Een leider die door zijn voorbeeldgedrag persoonlijk leiderschap laat zien inspireert daarmee zijn medewerkers om persoonlijk leiderschap bij zichzelf te ontwikkelen. Dat is in mijn optiek het ware leiderschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s